Even voorstellen: Maria van Orden

Maria van OrdenIk ben Maria van Orden. 8 Jaar geleden werd ik lid van de Educatiegroep van 't Wasven. Ik kwam toen ook meteen in het bestuur van het Wasven en zit daar nog steeds in. Dat ging in die tijd eigenlijk automatisch, vanuit elke groep zat er een afvaardiging in het bestuur.

Ik ken het Wasvengebied goed, voor mijn pensioen heb ik namelijk voor de klas gestaan bij de buren, het Lorentz-Casimir Lyceum. Ik was aardrijkskundelerares en daarvoor ben ik kleuterleidster geweest, dus de stap naar de Educatiegroep was wel logisch.
Sinds het Milieu Educatie Centrum (MEC) in Eindhoven zijn deuren sloot, hebben wij mede de taak gekregen om kinderen de rijkdom van de natuur te laten ervaren en daarmee ook hun kennis en begrip van de natuur in het algemeen uit te breiden. De educatiegroep heeft een breed assortiment aan natuur- en duurzaamheidseducatie voor de jeugd ontwikkeld.

in de weiVoor kinderen van de basisschool zijn er bijvoorbeeld leskisten beschikbaar met verschillende thema's, zoals vlinders, bijen, vogels, veldbloemen, griezelbeestjes, bomen, waterdiertjes, paddenstoelen en diersporen. De kinderen voeren opdrachtjes uit op school, maar er zijn ook opdrachten die ze hier op het Wasven kunnen doen. Ook uit de omgeving van Eindhoven komen scholen hiervoor naar het Wasven.

1e jaars Pabo-studenten komen bij het Wasven om te leren hoe je met kinderen kunt werken in de natuur. Ook middelbare scholieren zien we regelmatig bij het Wasven. Zo komen 4e-jaars leerlingen havo en vwo voor de maatschappelijke stage, waarbij ze onze deelnemers van Wasvenzorg helpen. Andersom leren ze van de deelnemers dingen als cappuccino maken en de kassa bedienen. Sommigen vinden het zelfs zó leuk dat ze er een vakantieweek voor opofferen.

appelhappenElke tweede woensdag van de maand organiseren we voor kinderen van 6 tot 10 jaar een bakmiddag. Onder leiding van een echte bakker kunnen de kinderen zelf iets lekkers bakken en aan het einde van de middag mag iedereen zijn zelfgemaakte baksels mee naar huis nemen. Er kunnen 20 kinderen meedoen en het is elke maand een volle bak!

Onlangs zijn we, in samenwerking met de Gemeente Eindhoven, ambassadeur geworden van de Operatie Steenbreek. Dit is een landelijk initiatief om de stad te vergroenen, dit door alle (basisschool)kinderen een stoeptegel uit de tuin te laten ruilen tegen een plantje. We nodigen de kinderen uit om voor- en na-selfies te maken, die we dan op de website publiceren.

 

Het leukste van mijn werk als vrijwilliger bij de educatiegroep is natuurlijk het werken met kinderen. Het is prachtig om hun bewondering en verwondering te zien. Ook hun blijheid en trots als zij iets gemaakt hebben, is mooi om mee te maken.

Wij werken met een enthousiaste groep vrijwilligers, maar kunnen altijd extra handen gebruiken. Mocht je daar interesse in hebben dan kun je contact met mij opnemen via educatiegroep@wasven.nl.
Ook scholen die interesse hebben in de activiteiten van het Wasven kunnen naar dat adres mailen.

in de groenwerkplaats