Wasven redt historische boerenschuur van de sloop

Het Groendomein helpt Brabants boerenerfgoed behouden met de verplaatsing van een Bavelse veldschuur naar de Vrije Akker van het Groendomein Wasven. Inmiddels zijn de binnen- en buitenwanden en het dak geplaatst. Op 5 november vond de feestelijke opening plaats.

» Lees Verder

Kern met Pit 2016

kern met pitHet project Veldschuur Wasven is één van de deelnemende projecten van Kern met Pit 2016.

Kern met Pit stimuleert en helpt waar mogelijk burgerinitiatieven in eigen buurt te realiseren.

We hebben het predicaat Kern met Pit ontvangen en we zijn tweede geworden van de provincie Noord-Brabant.

» Lees Verder

Locatie

Het gebied van groendomein Wasven ligt tussen de Eisenhowerlaan (de 'Helmondweg'), de spoorlijn naar Venlo, de Eindhovense rondweg bij de 'Berenkuil' en de in elkaars verlengde liggende straten Tongelresestraat, 't Hofke en de Koudenhovenseweg Zuid.

» Lees Verder

Boomverzorgers op bezoek

Vrijdag 14 oktober was het Groendomein Wasven het decor voor diverse workshops voor het ETW certificering van Praktijk Centrum Bomen. Van kettingzaag, boomklimmen tot aan ziekte bestrijding. Uiteraard met een biologische lunch.

» Lees Verder

Monumentale plataan en andere natuur

Monumentale wortels't Wasven bestaat uit een voormalig kasteelpark en een ven waar de schapen werden gewassen voordat ze werden geschoren. Het is een uniek stukje natuur, vlakbij het centrum van Eindhoven, met o.a. eeuwenoude bomen, waaronder rode beuken, platanen en acacia's. Er staat zelfs een plataan waarvan de ouderdom wordt geschat op 350 jaar, een zeldzaamheid in Nederland. Daarnaast komen er vele zeldzame planten- en diersoorten voor.

» Lees Verder

De Vrije akker

De Vrije AkkerBegin 2014 kwam de voormalige dierenweide tegenover de Wasven- boerderij in beheer bij 't Wasven. Kees van Grevenbroek schrijft een serie artikelen over deze Vrije akker.

» Lees Verder

De nieuwe graanoogst is binnen

vrije akkerVorige week stonden de rijpe aren nog in de wind te wuiven. Intussen is het graan van de Vrije Akker geoogst. Drie verschillende oude rassen. Welke granen zijn er precies geoogst?

 

» Lees Verder

Beukenlaan (historie)

De Beukenlaan is het laatst overgebleven deel van een oorspronkelijk kilometerslange laan die begon bij kasteel "Het Hoffken van Tongelre" - waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1375. De laan liep vanaf het kasteel via Nuenen naar Woensel. De oudste beuken zijn ongeveer tweeënhalve eeuw oud, en moeten dus rond 1750 zijn aangeplant. Aan het begin van de Beukenlaan ligt nu het Wasven.

» Lees Verder

't Wasven hoort tot de geluksplekken in Eindhoven

Gevlekte ZuiderlingOnze 'gevlekte zuiderling' - ook bekend als de Wereldboom oftewel de eeuwenoude plataan in het groendomein Wasven - is uitgeroepen tot een van de Geluksplekken in Eindhoven.

» Lees Verder

Grote rode beuk wordt eerste hospiceboom

NDe rode beuka de reddingsactie vorig jaar doet de rode beuk het erg goed. Veel nieuwe knoppen en een topjaar voor de beukennootjes.

Ook tijdens "Proef de Herfst" stond de boom centraal. Met poëzie en kunst werd extra aandacht gevraagd voor de rode beuk.

 

» Lees Verder

Karpendonkse Loop is hersteld

LorentzvijverDe nieuwe Karpendonkse Loop is hersteld en de vijver heeft een naam!

» Lees Verder

Digitaal bezoek Wasven

Het Groendomein Wasven is gefotografeerd met een 360 graden camera door VRmaster.co voor het project 'De Groote Heide' en dat geeft prachtige beelden die op de computer of via een virtual reality bril te bekijken zijn.

Klik op 'Enter VR >' en zet die VR bril maar op!

Ommetje digitaal

De wandeling van 3 km door het Wasvengebied, het ommetje is nu te wandelen via de app izi.TRAVEL

Start de wandeling vanaf het terras en volg de blauwe pijlen, of loop willekeurig door het gebied. Wanneer je een bezienswaardigheid benaderd, krijg je automatisch een melding op je telefoon.

De wandeling wordt begeleid met muziek, gecomponeerd door Tom van Hoof.

» Lees Verder

Gezonde Zorg fietsroute

Gezonde zorg fietsrouteBij het Wasven zijn we op alle manieren bezig met Gezondheid en Zorg. Gelukkig zijn we daar niet de enigen in. Ook rondom het Wasven zijn veel bedrijven en instellingen hiermee bezig. Om u  op een ontspannen gezonde manier kennis te laten maken met hen hebben we een prachtige fietsroute langs deze bedrijven en instellingen ontwikkeld van 34 km lang.

» Lees Verder

Wandel- en fietsroutes

Wij hebben een aantal mooie wandel- en fietsroutes uitgestippeld vanuit en in het Groendomein Wasven.

Heerlijk wandelen rondom de Wasvenboerderij

» Lees Verder

Verhalen

Veel bewoners van Tongelre bezoeken regelmatig het gebied: om de hond uit te laten, te wandelen met de kinderwagen, de stilte op te zoeken of gewoon om te genieten van de natuur. Soms klimt een wandelaar in de pen, met als resultaat een gedicht, anekdote of kort verhaal.

» Lees Verder

Rollatorpad

rollatorpad in het WasvenIn het Groendomein Wasven ligt een prachtig pad waardoor een wandeling door het bos ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Kijk verder voor de werkzaamheden omtrent de aanleg van dit pad.

» Lees Verder

Speeltuin

SpeeltuinAankomst van onze eerste bezoekster van de nieuwe natuurlijke speeltuin voor jong én oud in het Groendomein.
De speeltuin is inmiddels klaar, dus kom eens langs...

» Lees Verder

Gedicht over 't Wasven

Dat 't Wasven inspireert wisten we al, maar nu heeft zelfs de Eindhovense stadsdichter Piet van den Boom een gedicht over 't Wasven gemaakt.

» Lees Verder

Beugelen en Jeu de Boules

Beugelen bij het WasvenSinds de officiële opening van Hof van Tongelre, heeft het Wasven banen waarop u kunt beugelen of jeu de boulen. Volgens professionele spelers zijn het zeer snelle banen. Wilt u dit eens uitproberen? U mag er gewoon gebruik van maken als de banen vrij zijn.

Fietsers Welkom!

Fietsers welkom!

De Wasvenboerderij draagt het kwaliteitskenmerk Fietsers Welkom!

» Lees Verder