De nieuwe graanoogst is binnen

Graantje meepikken?
Misschien is het je al opgevallen, het graan van de Vrije Akker is geoogst. 
Maar welk graan is het eigenlijk? Aalter Troshaver, Ottersumse Rogge en Zeeuwse Witte Wintertarwe.


vrije akker aalter troshaverOp de vrije akker vooraan (dus recht tegenover de boerderij) stond Aalter Troshaver, een haver soort met volle, pluimen die prachtig goudgeel kleuren bij het afrijpen. Haver is in tegenstelling tot de meeste andere granen niet in het Midden Oosten maar in Europa gedomesticeerd. De eerste archeologische meldingen uit Midden-Europa van haverteelt gaan terug naar 3000 jaar geleden. In de Middeleeuwen was haver een belangrijk voedselgewas maar later werd het vooral als veevoer geteeld.  

 

 

vrije akker ottersumse roggeVanaf de boerderij gezien linksachter stond Ottersumse Rogge. Dit is een oud landras, snel ontwikkelend en uitstoelend, vroeg rijp. Ook is deze soort resistent tegen aantasting door het stengelaaltje. Hiervan winnen we dit jaar het zaad zodat we komend een groter gedeelte kunnen oogsten en misschien wel zelf roggebrood bakken?  
 

 

 

 

vrije akker aalter zeeuwse witte wintertarweVanaf de boerderij rechtsachter stond Zeeuwse Witte Wintertarwe. Dit is een oud Nederlands ras waar je schijnbaar goed witbier van kunt brouwen. Ook hiervan willen we zaad winnen om er daarna meer van te kunnen inzaaien. En wie weet...wasvenbier?

 

 

 

 

   Wasven fotograaf Marlijn was nog net op tijd om het graan op camera vast te leggen. Bekijk hier het digitale album.