Grote rode beuk wordt eerste hospiceboom

grote rode beukHet is alweer een jaar geleden dat de rode beuk in het Wasven gered is van de kettingzaag.

Aangepaste omgeving voor waardig einde van de beuk

Medio 2011  is geconstateerd dat de stam van de rode beuk aangetast is door de platte tonderzwam, een strijd die de beuk op termijn niet kan winnen. Uit veiligheidsoverwegingen (aansprakelijkheid) zou de boom omgezaagd of sterk ingeboet moeten worden.
Het Wasven bedacht een alternatief: het verleggen van het pad onder de rode beuk en het plaatsen van ankers met valkabels, waardoor de beuk, mocht hij bezwijken, op een veilige plek neerkomt.

De rode beuk bepaalt daarmee zelf zijn einde en is de eerste ‘hospiceboom van Nederland’. Ondertussen doet de beuk het prima: veel nieuwe knoppen en zelfs een topjaar voor de beukennootjes.

Kunst voor de boom

Om letterlijk en figuurlijk het draagvlak voor de rode beuk te vergroten brengt het Wasven, samen met stadsdichter Piet van de Boom, een serie gedichten uit over de rode beuk, gekoppeld aan een kunstwerk.

Tijdens Proef de Herfst in september is het derde gedicht “Herinnering” voorgedragen door Jan van der Pol, met schilderijen van Leonie Maréchal. Het gedicht met afbeelding is voor twee euro te koop, en tevens een lot voor het verloten van het schilderij.
Ook zijn de voorgaande gedichten nog beschikbaar: het gedicht “beuk” van Piet van den Boom met een beeld van Anne Nijland Delmee en “strijd” met een beeld van Rob Wieringa.

De kaarten zijn te koop in de bakkerswinkel van ’t Wasven.

Kijk verder voor meer informatie over de grote rode beuk in het Wasven.