Even voorstellen: Eline Weyden en Gerrie Heerings-Dekkers

9 mei 2018

Eline Weyden en Gerrie Heerings-Dekkers zijn allebei vrijwilliger bij de "Maak het mee" groep. Deze groep organiseert activiteiten voor kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een (licht verstandelijke) beperking. Het draait bij de activiteiten veelal om natuurbeleving. Daarvoor is het Wasven natuurlijk een zeer geschikte plek! Maak kort kennis met deze twee vrijwilligers.

Waar kom je vandaan en hoe ben je terecht gekomen bij het Wasven?

Gerrie woont om de hoek in de wijk Beauregard en kent deze plek daardoor al lang. Toen zij twee jaar geleden stopte met werken wist ze al dat ze graag vrijwilliger wilde worden bij het Wasven. Ze was in de veronderstelling hier vooral mensen uit Tongelre tegen te komen, maar ontdekte dat het Wasven mensen trekt uit een veel groter gebied. 'Als ik moet uitleggen waar ik woon zeg ik dat ik vlakbij het Wasven woon. Mensen kennen die naam goed.' Sinds een jaar is zij actief als vrijwilliger.

Eline zat een tijdje zonder werk en wilde graag weer een bezigheid. Via een vacature op Facebook kwam ze terecht bij het Wasven. Dat was eind 2016. Ze werd eerst vrijwillig chauffeur voor de deelnemers van Wasven zorg en is later actief geworden bij de Maak het Mee groep. Tegenwoordig is ze ook als betaalde kracht werkzaam, in een coördinerende functie voor Maak het mee, en als begeleider bij de dagbesteding.

Wat doet de Maak het mee groep?

De Maak het mee groep organiseert op woensdagavond activiteiten voor mensen met een (LV) beperking. Er is een indeling qua leeftijd, elke eerste woensdag van de maand voor 12-18 jaar, de tweede voor 18-35 jaar en de derde woensdag voor 35+. Op de donderdagochtend is er een keer per maand een activiteit voor een GGZ doelgroep (psychiatrie) en ook voor mantelzorgers. Daarvoor geldt geen open inschrijving. Ook sluit Maak het mee soms aan bij de natuurwerkochtend op zaterdag. Er zijn dan ook vrijwilligers van Maak het mee aanwezig.

De taken worden verdeeld. Eline en Gerrie organiseren en begeleiden samen met nog een viertal andere vrijwilligers de woensdagavonden. Op zo'n avond komen veel mensen van buitenaf, maar ook deelnemers van Wasven zorg die overdag werken in bijvoorbeeld de bakkerij. Een van de kenmerken van de Maak het mee groep is dat zij onafhankelijk is en geen onderdeel van een grotere zorginstelling. Eline vertelt: 'Er wordt hier niets gerapporteerd en de sfeer is daardoor ongedwongen. Mensen komen hier puur voor vrije tijdsbesteding.' De deelnemers vinden het erg leuk om samen bezig te zijn en het is voor hen ook een manier om sociale contacten te leggen. Er is een drankje en iets lekkers en per avond staat een thema centraal, verbonden aan de natuur, het Wasven gebied en het jaargetijde. Zintuiglijk ervaren is daarbij belangrijker dan theorie en soms wordt de inhoud enigszins aangepast aan de leeftijd en het niveau van de deelnemers.

Eline en Gerrie vertellen samen enthousiast verder. 'De deelnemers kunnen op hun gemak zijn, er hoeft niet gepresteerd te worden, er wordt niet gekeken of je het wel goed doet en de beperking die mensen hebben staat niet centraal: het gaat om gezellig samen bezig zijn.' Gerrie vertelt over een moeder die zo blij was voor haar kind: 'Al mijn kinderen hebben al langer een clubje van sport of muziek, alleen .... niet. Nu heeft hij ook een clubje, een plek om naartoe te gaan, ergens bij te horen en samen te zijn met leeftijdgenoten.'

Werken bij Maak het mee

Op de vraag wat zij het leukst vinden aan het werk antwoordt Eline: de doelgroep. 'De mensen zijn open en spontaan, dat maakt het leuk.' Gerrie kwam uit een administratieve baan en vond het spannend om te beginnen. Maar het voelde snel heel vertrouwd. 'Het is leuk om bezig te zijn met deze mensen en met natuurbeleving. Mijn mensenkennis komt goed van pas.'

Er zijn zo'n 6 a 7 vrijwilligers werkzaam in deze groep en eens in de 2 a 3 maanden wordt er vergaderd. De thema's worden dan voorbereid en er wordt besproken wat er goed loopt en waar het beter kan. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!

Kom en maak het mee!

Dat geldt ook voor nieuwe deelnemers. De avonden van Maak het mee bij het Wasven zijn een unieke gelegenheid voor mensen met een beperking om ongedwongen bezig te zijn met natuurbeleving, samen met anderen, zonder veel formaliteiten. Eline: 'Wij zijn onafhankelijk en niet gebonden aan een grotere zorginstelling. Wees welkom en kom gerust een keertje kijken en meedoen.

Het is mooi weer op deze avond in mei. Nadat het interview is afgerond maken Gerrie en Eline zich alweer klaar voor de groep van 18-35 jarigen die vanavond gaan deelnemen aan het programma, ditmaal over vogels. Ze hebben er weer zin in!