Agenda
Datum Omschrijving Locatie
31 maart '17 Natuur thema-avond jeugd: Boerderijbios en Natuurstoel de Schop en buiten
01 april '17 Natuurwerkochtend voor groot en klein (geen grap!) de Schop en buiten
28 april '17 Natuurthema-avond jeugd: Insectenhotel in aanbouw de Schop
Lege (wijn)kistjes?

Heeft u nog een houten (wijn)kistje over en zoekt u daar een goede bestemming voor? U doet ons er een groot plezier mee.

» Lees Verder

Verslag workshop hoogstam fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien is een vak apart.
Tijdens de workshop 'hoogstam fruitbomen snoeien' konden we dat in de praktijk ondervinden in de boomgaard van het Wasven.

» Lees Verder

Heggen gesnoeid op natuurwerkochtend

Op de natuurwerkochtend van 4 februari, hebben een aantal vrijwilligers de gelegde meidoornhaag gesnoeid. Met een prachtig resultaat ...

» Lees Verder

Natuurwerkochtend voor groot en klein

Elke eerste zaterdag van de maand organiseert de Natuurwerkgroep een Natuurwerkochtend voor groot en klein. We pakken dan allerlei klussen aan in het Wasvengebied.

» Lees Verder

Verslag informatiewandeling

In het achterbos, de Hooge heide en het Warandepad dat er naar toe leidt, wordt gezaagd en gehakt, maar met een goede reden! 

» Lees Verder

Cursusreeks Landschapsbeheer

Ben je geïnteresseerd in de (Brabantse) natuur en vind je het leuk om daar actief in bezig te zijn? Dan is de cursusreeks Landschapsbeheer iets voor jou. Deelnemen kan aan de hele cursus, of per onderdeel.

» Lees Verder

Natuurthema-avonden voor de jeugd

Elke laatste vrijdag van de maand organiseren we een Natuurthema-avond voor kinderen van 6 tot 11 jaar.

Je komt van alles te weten over de natuur.

We gaan ook meestal knutselen of iets anders doen. Hartstikke leuk en interessant. Kom ook eens kijken!

Kijk in de agenda voor de tijd en het onderwerp.

Verslag natuurthema-avond uilen

Op deze natuurthema-avond hebben we kennis gemaakt met verschillende uilen die hier in onze omgeving voorkomen. Uilenkenners Stef en Ellen lieten zelfs een paar uilen van heel dichtbij zien.

» Lees Verder

Bijzonder natuurmoment: gasten uit het hoge noorden

 

De kramsvogel (links) en de koperwiek (rechts) zijn gasten uit het hoge noorden die je niet elke dag tegenkomt. Op dit moment kun je ze spotten in het Wasvengebied en andere gebieden in Tongelre. Kees van Grevenbroek legde ze vast terwijl ze zich tegoed deden aan een maaltje bessen. Klik op de foto's voor een vergroting.

Doe mee: Bijzondere Natuurmomenten in Tongelre

Soms beleef je in het Groendomein Wasven, of in één van de andere natuurgebieden in Tongelre, Bijzondere Natuurmomenten. Leg uw waarneming vast in uw eigen, unieke natuurfoto en mail die foto (max.100 kB) naar ons via natuurwerkgroep@wasven.nl . Vermeld alstublieft waar en wanneer u uw foto gemaakt hebt!

 
  

Kijk hier naar meer Bijzondere Natuurmomenten in Tongelre.

» Lees Verder

Mooie oogst oude graanrassen

Eind deze zomer is het graan op de Vrije Akker geoogst. Drie verschillende oude rassen. Welke granen zijn er precies geoogst?

» Lees Verder

Biologisch hooi en stro te koop

hooibalenEr is toch niets fijner dan je huisdier een natuurlijk product te kunnen geven zonder restanten van bestrijdingmiddelen.

 

Het stro en hooi is verkrijgbaar bij de boerderij.
Stro per baal € 5,00hooiopper

Hooi, met de zeis gemaaid en op het land gedroogd, per zak € 3,00.

Je moet er van houden, maar het hooi ruikt lekker zoet.

Voor meer info: natuurwerkgroep@wasven.nl.

Vlinders voelen zich thuis op 't Wasven

De Idylle, de vlinder- en insectentuin bij de boerderij die in 2015 door vrijwilligers is aangelegd, is uitgegroeid tot een lustoord voor insecten, bijen en vlinders. Ook voor mensen is het een heerlijke plek. Frans van Beers maakte een impressie:

Het wasvengebied biedt steeds meer ruimte aan vlinders, libellen en andere insecten. Behalve de Idylle is er de Hooge Heide in de zuidwesthoek van het gebied, de Wasvenvijver ten zuiden van het bos en er zijn nu ook vlinderweides tegenover het Lorentz Casimir Lyceum. Tijdens het afgelopen vlindertelweekend heeft de natuurwerkgroep veel vlinders gespot.

» Lees Verder

Natuurontwikkelingen in het Wasvengebied

Sinds dat de de Lorentzvijver gegraven is aan de Celebeslaan in het Wasvengebied, is er volop leven te vinden.

Bekijk de foto's van de diverse bloemen.

» Lees Verder

Wie wij zijn: de Natuurwerkgroep

De Natuurwerkgroep houdt zich bezig met de groene ruimte rond de Wasven-boerderij, het kasteelbos en de andere mooie groengebieden van Tongelre.

We komen één keer per week bij elkaar om samen buiten te werken in de natuur: gezond, leerzaam en gezellig. 
Ook iets voor jou?

Voor een introductiefilmpje over het groendomein Wasven klik hier

» Lees Verder

Veilig werken met de motorkettingzaag

Voor de leden van de nieuwe hakhoutbrigade organiseert het Groendomein Wasven trainingen om veilig met een motorkettingzaag om te kunnen gaan. Inmiddels heeft de eerste lichting cursisten deze training met goed gevolg afgelegd. 

 

 

» Lees Verder

Nationale Natuurwerkdag

Op zaterdag 5 november deed het Groendomein Wasven weer mee met de Nationale Natuurwerkdag. Met verschillende natuurklussen zijn we samen aan de slag gegaan om de biodiversiteit en de natuurbeleving in het Wasvengebied nog sterker te maken.

» Lees Verder

Reddingsactie voor Lorentzvijver

amfibie in peolDe amfibieen en insecten in de Lorentzvijver werden ernstig bedreigd. Om ze te redden werd de vijver leeggepompt. Wat was er aan de hand? En waarom waren er zulke drastische maatregelen nodig?

» Lees Verder

Geef de Tongelrese vlag cadeau !

Tongelrese vlagEen leuke cadeautip: geef de vlag van Tongelre cadeau!

 

Een standaardformaat vlag van 1x1,5 meter kost €17,50. De opbrengst komt ten goede aan de natuuractiviteiten in Tongelre.

Te koop in de Wasven-winkel en bij de Natuurwerkgroep.

» Lees Verder

Origineel cadeau: Groen Tongelre Kwartet

KwartetspelMisschien heeft u het al gehoord, of misschien bent u zelfs al in het bezit van het Tongelres kwartetspel, genaamd : Groen Tongelre : Hiermee leert u op speelse wijze bekend te worden met de historie en de natuur in Tongelre.

» Lees Verder

Wasven redt historische boerenschuur van de sloop


VeldschuurHet Groendomein helpt Brabants boerenerfgoed behouden. Een historische veldschuur verhuist binnenkort van het Brabantse Bavel naar de Vrije Akker van 't Wasven. 

» Lees Verder

Tekst en verslag: Kees van Grevenbroek

Alle tekst in deze rubriek is geschreven door Kees van Grevenbroek, de motivator van de Natuurwerkgroep Wasven.
Om kennis te maken met Kees en zijn natuurcolumn voor de gemeente Eindhoven zie Hallo 040. In wijkblad Rond 't Hofke schrijft hij bovendien de rubriek de Natuurwijzer waarin hij u laat kennismaken met de Tongelrese natuur.
Kees van Grevenbroek

Filmpjes m.b.t. natuurwerkgroep Wasven

Groendomein WasvenHier is een aantal filmpjes m.b.t. de natuurwerkgroep van het groendomein Wasven nog eens op een rijtje gezet:

» Lees Verder

Groenbeheer

Het groendomein Wasven vraagt soms ook onderhoud: het knippen van hagen, her en der wat snoeien en zagen, zwerfafval opruimen of onderhoud aan de beukenlaan.
Soms wordt er onderhoud gedaan in de vorm van activiteiten voor bedrijven teneinde de teamsfeer te bevorderen. Ja, samenwerken in het groen is altijd gezellig en gezond.

» Lees Verder

Wandelen en kuieren in Tongelre

We hebben wandelroutes / kuierwandelingen voor u uitgezet, alle met start en finish vanuit de boerderij, van

  • 't Tongers Ommetje van 3 km: de wandeling is uitgezet met blauwe pijltjes op ons eigen Wasvengebied. De routebeschrijving bevat veel informatie over de natuur en historie van dit gebied.
  • De Tongerse Om, oftewel Tongelre buitenom. Deze wandeling over de mooie paden/weggetjes in en om Tongelre is er in 4 varianten (lengtes): 7 km, 10 km, 13 km en 16 km.
  • Kuieren in Tongelre: gebiedswandelingen van max.1 ½  uur. Voor verslag en datums wandelingen: zie "Lees verder" en de Agenda!
  • Er is een rollatorpad aangelegd voor een Rondje Wasven
  • Wandelgroep 55+ heeft ook een wandelroute binnen 't Wasven uitgezet (start Beukenlaantje) met uitgebreide natuurinfo door Loek Ketelaars.
  • Made in Tongelre, een wandel/fietsroute van ongeveer 9 km langs plaatsen in Tongelre die Vincent van Gogh heeft getekend of geschilderd. Te koop voor 2 euro in de Gasterij.

Alle routes zijn verkrijgbaar bij de Gasterij en hier te downloaden.
 het wasvengebied in tongelre
Wij wensen u veel wandelplezier in en rond ons prachtige Tongelre! Voor verslagen met foto's van de wandelingen, zie

» Lees Verder