Agenda
Datum Omschrijving Locatie
17 november '18 Natuurwerkochtend voor groot en klein de Schop
30 november '18 Natuurthema-avond: Even een uiltje knappen de Schop
01 december '18 Natuurwerkochtend voor groot en klein de Schop
15 december '18 Natuurwerkochtend voor groot en klein de Schop
Terugblik Nationale Natuurwerkdag 2018

Tijdens de natuurwerkdag is er weer hard gewerkt in het beukenlaantje, bij de Warande en in het achterbos. John Muermans legde deze zonnige dag voor ons vast.

Leren heggen leggen in 2019?

Lees hier meer over de heggen en nachtdieren in het Wasvengebied. Een nachtcamera legde prachtige beelden vast van verschillende dieren. Geïnteresseerd geraakt in deze heggen en hoe ze gemaakt worden tijdens het winterseizoen? Meld je aan voor de cursus 'Heggen leggen' die bij voldoende aanmeldingen gehouden wordt in februari 2019.

» Lees Verder

Van akker tot bakker

Sinds 2 twee jaar heeft het Groendomein de akker in beheer die langs het spoor ligt aan de Hofstraat. De Warandeakker noemen we deze akker. Een Warande is een gebied waar de kasteelheer, in vroeger tijden, op klein wild ging jagen.

Op deze akker hadden we in oktober 2017 Winterrogge gezaaid, een graansoort die voor de winter al groeit en in het voorjaar snel verder uitstoelt en het onkruid snel gaat onderdrukken (...)

» Lees Verder

Een das in ons Wasvengebied!

Heeft het Wasvengebied er een nieuwe bewoner bij? Na de ontdekking van bijzondere graafsporen vroeg Kees van Gevenbroek een bevriende natuuronderzoeker om cameravallen te zetten. Hun moeite werd beloond met een fantastische 'vangst'.  

» Lees Verder

Wij grazen in de boomgaard

Al een paar maanden staan er een aantal schaapjes, jonge ooien, in de boomgaard van het Wasvengebied, om het gras kort te houden. Het ras: Drents heideschaap. 

» Lees Verder

Zagen voor vlinders en ... een nieuw hakhoutbosje

Aan de Celebeslaan is afgelopen winter gezaagd om meer licht op de vlinderweide te krijgen! Op dit luwe stukje kruidenrijk gras komen in het seizoen meer dan 20 soorten dagvlinders voor. 

» Lees Verder

Even bomen met Kees van Grevenbroek

Kees van Grevenbroek is kartrekker van de natuurwerkgroep van het Groendomein Wasven. Hij kent het Wasvengebied op zijn duimpje. Kees is bezig met een bijzonder groenproject op het Wasven, samen met de gemeente Eindhoven en ProRail.
Het Trefpunt Groen Eindhoven interviewde Kees over dit project.

Terugblik NLdoet

Meer dan 80 vrijwilliegers hebben op 10 maart tijdens NLdoet veel werk verzet.  Een voorzichtig zonnetje en een heerlijke lunch maakten de dag compleet.

» Lees Verder

Verslag cursus: hakhout- en geriefbosjes

Begin maart kon je deelnemen aan een cursus hakhout en geriefbosjes. Een geriefbosje is een klein bos waar boeren vroeger hakhout vandaan haalden voor eigen gebruik. Peter Kerkhofs van VATU Campagne liet ons kennis maken met de geschiedenis van het hakhout.

» Lees Verder

Verslag cursus poelen aanleg en beheer

Eind september heeft een
10-tal geïnteresseerden de workshop poelen aanleg en beheer bijgewoond uit de cursusreeks natuurbeheer. Peter Kerkhofs van Campagne VATU Landschap en biodiversiteit leidde met veel enthousiasme de avond en ochtend. Want zaterdagochtend 23 september was de praktijk.

» Lees Verder

Terugblik Nationale Natuurwerkdag

Op zaterdag 4 november waren in Nederland meer dan 10.000 mensen op 550 locaties aan het werk in de natuur, om daar een handje te helpen. Ook het Groendomein Wasven deed weer mee en wel voor de 10e keer dit jaar in samenwerking met het Brabants Landschap.

» Lees Verder

Heggen gesnoeid op natuurwerkochtend

Tijdens een natuur-werkochtend hebben een aantal vrijwilligers de gelegde meidoornhaag gesnoeid. Met een prachtig resultaat ...

» Lees Verder

Natuurthema-avonden voor de jeugd

Elke laatste vrijdag van de maand organiseren we een Natuurthema-avond voor kinderen van 6 tot 11 jaar.

Je komt van alles te weten over de natuur.

We gaan ook meestal knutselen of iets anders doen. Hartstikke leuk en interessant. Kom ook eens kijken!

Kijk in de agenda voor de tijd en het onderwerp.

Verslag informatiewandeling

In het achterbos, de Hooge heide en het Warandepad dat er naar toe leidt, wordt gezaagd en gehakt, maar met een goede reden! 

» Lees Verder

Doe mee: Bijzondere Natuurmomenten in Tongelre

Soms beleef je in het Groendomein Wasven, of in één van de andere natuurgebieden in Tongelre, Bijzondere Natuurmomenten. Leg uw waarneming vast in uw eigen, unieke natuurfoto en mail die foto (max.100 kB) naar ons via natuurwerkgroep@wasven.nl . Vermeld alstublieft waar en wanneer u uw foto gemaakt hebt!

 
  

Kijk hier naar meer Bijzondere Natuurmomenten in Tongelre.

» Lees Verder

Mooie oogst oude graanrassen

Eind deze zomer is het graan op de Vrije Akker geoogst. Drie verschillende oude rassen. Welke granen zijn er precies geoogst?

» Lees Verder

Groenbeheer

Het groendomein Wasven vraagt soms ook onderhoud: het knippen van hagen, her en der wat snoeien en zagen, zwerfafval opruimen of onderhoud aan de beukenlaan.
Soms wordt er onderhoud gedaan in de vorm van activiteiten voor bedrijven teneinde de teamsfeer te bevorderen. Ja, samenwerken in het groen is altijd gezellig en gezond.

» Lees Verder

Filmpjes m.b.t. natuurwerkgroep Wasven

Groendomein WasvenHier is een aantal filmpjes m.b.t. de natuurwerkgroep van het groendomein Wasven nog eens op een rijtje gezet:

» Lees Verder

Biologisch hooi en stro te koop

Er is weer natuurhooi en on-bespoten stro te koop. Het stro is van rogge, van onze graslandjes komt gedroogd, kruidenrijk gras en er is hooi, met de zeis gemaaid en op het land gedroogd. Allemaal puur natuur!

 

» Lees Verder

Wie wij zijn: de Natuurwerkgroep

De Natuurwerkgroep houdt zich bezig met de groene ruimte rond de Wasven-boerderij, het kasteelbos en de andere mooie groengebieden van Tongelre.

We komen één keer per week bij elkaar om samen buiten te werken in de natuur: gezond, leerzaam en gezellig. 
Ook iets voor jou?

Voor een introductiefilmpje over het groendomein Wasven klik hier

» Lees Verder

Natuurwerkochtend van 1x naar 2x per maand

Elke maand organiseert de natuurwerkgroep van het Wasven de natuurwerkochtend voor groot en klein. Omdat we meer terrein in beheer krijgen, is meer werk te doen. Daarom organiseren we vanaf januari 2 natuurwerkochtenden per maand: op elke 1e en 3e zaterdagochtend.

Het is keigezellig om samen - volwassenen én kinderen- aan de slag te gaan om onze leefomgeving mooier te maken. Lekker fysiek bezig zijn in de natuur. En het is nog leerzaam óók!

» Lees Verder

Natuurthema-avond Vogels tellen

Vrijdag 26 januari was er een natuurthema-avond met vogels in de hoofdrol. In dat weekend was het de nationale tuinvogeltelling. Om uit te leggen hoe dat in z'n werk gaat, hebben we het spel 'Herken de vogel' gespeeld. Daarna gingen we klussen.

» Lees Verder

Wat is hier gebeurd?

Afgebroken takken en stammen, dik hout en takken die langs de kant zijn neergelegd, het lijkt wel alsof er in het Wasvengebied een plaatselijke storm heeft gewoed. Maar dat is natuurlijk niet zo! Wat is hier gebeurd?

» Lees Verder

Lege (wijn)kistjes?

Heeft u nog een houten (wijn)kistje over en zoekt u daar een goede bestemming voor? U doet ons er een groot plezier mee.

» Lees Verder

Vlinders voelen zich thuis op 't Wasven

De Idylle, de vlinder- en insectentuin bij de boerderij die in 2015 door vrijwilligers is aangelegd, is uitgegroeid tot een lustoord voor insecten, bijen en vlinders. Ook voor mensen is het een heerlijke plek. Frans van Beers maakte een impressie:

Het wasvengebied biedt steeds meer ruimte aan vlinders, libellen en andere insecten. Behalve de Idylle is er de Hooge Heide in de zuidwesthoek van het gebied, de Wasvenvijver ten zuiden van het bos en er zijn nu ook vlinderweides tegenover het Lorentz Casimir Lyceum. Tijdens het afgelopen vlindertelweekend heeft de natuurwerkgroep veel vlinders gespot.

» Lees Verder

Natuurontwikkelingen in het Wasvengebied

Sinds de de Lorentzvijver gegraven is aan de Celebeslaan in het Wasvengebied, is er volop leven te vinden.

Bekijk de foto's van de diverse bloemen.

» Lees Verder

Reddingsactie voor Lorentzvijver

amfibie in peolDe amfibieen en insecten in de Lorentzvijver werden ernstig bedreigd. Om ze te redden werd de vijver leeggepompt. Wat was er aan de hand? En waarom waren er zulke drastische maatregelen nodig?

» Lees Verder

Geef de Tongelrese vlag cadeau !

Tongelrese vlagEen leuke cadeautip: geef de vlag van Tongelre cadeau!

 

Een standaardformaat vlag van 1x1,5 meter kost €17,50. De opbrengst komt ten goede aan de natuuractiviteiten in Tongelre.

Te koop in de Wasven-winkel en bij de Natuurwerkgroep.

» Lees Verder

Origineel cadeau: Groen Tongelre Kwartet

KwartetspelMisschien heeft u het al gehoord, of misschien bent u zelfs al in het bezit van het Tongelres kwartetspel, genaamd : Groen Tongelre : Hiermee leert u op speelse wijze bekend te worden met de historie en de natuur in Tongelre.

» Lees Verder

Wasven redt historische boerenschuur van de sloop


VeldschuurHet Groendomein helpt Brabants boerenerfgoed behouden. Een historische veldschuur verhuist binnenkort van het Brabantse Bavel naar de Vrije Akker van 't Wasven. 

» Lees Verder

Tekst en verslag: Kees van Grevenbroek

Alle tekst in deze rubriek is geschreven door Kees van Grevenbroek, de motivator van de Natuurwerkgroep Wasven.
Om kennis te maken met Kees en zijn natuurcolumn voor de gemeente Eindhoven zie Hallo 040. In wijkblad Rond 't Hofke schrijft hij bovendien de rubriek de Natuurwijzer waarin hij u laat kennismaken met de Tongelrese natuur.
Kees van Grevenbroek

Wandelen en kuieren in Tongelre

We hebben wandelroutes / kuierwandelingen voor u uitgezet, alle met start en finish vanuit de boerderij, van

  • 't Tongers Ommetje van 3 km: de wandeling is uitgezet met blauwe pijltjes op ons eigen Wasvengebied. De routebeschrijving bevat veel informatie over de natuur en historie van dit gebied.
  • De Tongerse Om, oftewel Tongelre buitenom. Deze wandeling over de mooie paden/weggetjes in en om Tongelre is er in 4 varianten (lengtes): 7 km, 10 km, 13 km en 16 km.
  • Kuieren in Tongelre: gebiedswandelingen van max.1 ½  uur. Voor verslag en datums wandelingen: zie "Lees verder" en de Agenda!
  • Er is een rollatorpad aangelegd voor een Rondje Wasven
  • Wandelgroep 55+ heeft ook een wandelroute binnen 't Wasven uitgezet (start Beukenlaantje) met uitgebreide natuurinfo door Loek Ketelaars.
  • Made in Tongelre, een wandel/fietsroute van ongeveer 9 km langs plaatsen in Tongelre die Vincent van Gogh heeft getekend of geschilderd. Te koop voor 2 euro in de Gasterij.

Alle routes zijn verkrijgbaar bij de Gasterij en hier te downloaden.
 het wasvengebied in tongelre
Wij wensen u veel wandelplezier in en rond ons prachtige Tongelre! Voor verslagen met foto's van de wandelingen, zie

» Lees Verder