Natuurwerkochtend voor groot en klein - bestrijding Japanse duizendknoop en zeisen lang gras

Datum: 01 juni '19

Locatie: de Schop

Elke eerste en derde zaterdag van de maand organiseert de Natuurwerkgroep van het Wasven de maandelijkse Natuurwerkochtend voor groot en klein. 

Er zijn altijd volop leuke en nuttige natuurklussen te doen rondom de Wasvenboerderij!

Het is keigezellig om samen - volwassenen én kinderen- aan de slag te gaan om onze leefomgeving mooier te maken. Lekker fysiek bezig zijn in de natuur. En het is nog leerzaam óók!

 

Deze zaterdag gaan we op twee plaatsen in Tongelre aan de slag om de sterk oprukkende Japanse duizendknoop in toom te houden. We verzamelen om 9:30 uur bij de boerderij. Vandaaruit gaat er een ploegje naar de Collse molen en ploegie naar de Eisenhowerlaan om de Japanse duizendknoop aan te pakken.


Ook kan er deze ochtend lang gras gemaaid worden met een zeis wat uiteindelijk hooi wordt.
Uiteraard met de nodige instructie over het zeisen vooraf.
Zorg als je komt helpen voor gepaste werkkleding.

 

Wie mee wil helpen, is van harte welkom!

We verzamelen bij de Schop (de grote schuur naast de Wasvenboerderij).

Er wordt geklust van 9.30 uur tot 12.30 uur. In de pauzes is er koffie of thee met iets lekkers uit de Wasvenbakkerij.

Voor meer informatie:natuurwerkgroep@wasven.nl

 

 

Japanse duizendknoop een gevaarlijke, invasieve exoot
Als je erop let, zie je ze overal staan, de Fallopia japonica oftewel de Japanse duizendknoop. In bermen, naast spoorbanen of oevers. Misschien zelfs in uw tuin.

De Japanse duizendknoop is ooit vanuit Japan en omstreken geïmporteerd als tuinplant en als plant voor de bloemsierkunst om zijn decoratieve stelen. Door menselijk toedoen is de plant inmiddels over de hele wereld verspreid. Het blijkt een invasieve exoot die zich de laatste decennia in een hoog tempo heeft uitgebreid.

De langste adem
Met de natuurwerkgroep van het Wasven, zijn we al voor het 4e jaar bezig zo'n 100 m2 in de berm van de Eisenhowerlaan vrij te krijgen van duizendknoop. De plant blijft proberen om opnieuw uit te schieten, maar de natuurvrijwilligers houden ook vol! Alleen door uitputting van de plant kun je het winnen ben ik van overtuigd.

Gevaar voor Collse molen
Aan de oever bij de Collse watermolen is ook een besmette plek. Als we daar niets aan doen, zal deze woekeraar uiteindelijk de molen bereiken en tussen de fundamenten gaan groeien. Dat is zeker niet de bedoeling, want dan kan de plant daar behoorlijk wat schade aanrichten.

De Tongelrese natuurwerkgroep is dus ook bij de Collse molen begonnen met een offensief om de Japanse duizendknoop te bestrijden. We laten hier ter plekke de uitgedane planten op een hoop liggen om er verder niet mee te gaan slepen. Dit kan namelijk als gevolg hebben dat de plant op een andere plek ook weer gaat groeien. Aangrenzend ligt een particuliere tuin waar de bewoners zelf ook aan de slag zijn gegaan om de duizendknoop te bestrijden.

 

Nog veel werk aan de winkel, help je mee?
Er is nog een hele weg te gaan.
Vind je het leuk om ook een keer te helpen met dit soort natuurwerkzaamheden?
Laat het ons weten via natuurwerkgroep@wasven.nl

Bij de spoorovergang aan de Loostraat heeft de aannemer die 'het snelle fietspad' gaat aanleggen nog een groter probleem. Daar heeft de plant de hele berm ingenomen.
Ja en wat moet je nu met Japanse Duizendknoop besmette grond?

Belangrijke tip
Op internet kun je van alles vinden over de Japanse Duizendknoop.
Kleine tip, maar van groot belang. Staat deze plant in je tuin en je gaat het uitroeien, graag afvoeren via de grijze bak.