Bestrijding Japanse duizendknoop, help je mee?

Als je erop let, zie je ze overal staan, de Fallopia japonica oftewel de Japanse duizendknoop. In bermen, naast spoorbanen of oevers. Misschien zelfs in uw tuin.

De Japanse duizendknoop is ooit vanuit Japan en omstreken geïmporteerd als tuinplant en als plant voor de bloemsierkunst om zijn decoratieve stelen. Door menselijk toedoen is de plant inmiddels over de hele wereld verspreid. Het blijkt een invasieve exoot die zich de laatste decennia in een hoog tempo heeft uitgebreid.

Met een aantal natuurvrijwilligers zijn we tijdens de natuurwerkochtenden bezig met het bestrijden van deze invasieve plantensoort. Het is een plant die woekert en zomaar schade kan aanrichten aan gebouwen en wegen.
Daar komt nog bij dat deze plant onze inheemse planten overgroeit en geen kans meer geeft om te groeien.

De aanhouder wint
De Collse molen is zo'n plek waar we hem nog de baas kunnen en we de plant uit kunnen roeien. Het is nog te overzien zeg maar.
Dat hebben we ook bij de natuurwerkochtend op 1 juni met 7 natuurvrijwilligers gedaan en zullen dit gebiedje elke natuurwerkochtend in het groeiseizoen bezoeken.

Ook langs de Eisenhowerlaan zijn we al voor het 4e jaar bezig en het gaat er naar uitzien dat we gaan winnen. Het is een taaie plant. Maar het gezegde luid: De aanhouder wint.

Help je mee?
Wil je helpen met de bestrijding van de Japanse duizendknoop, of met andere natuurwerkzaamheden? Laat het ons weten via natuurwerkgroep@wasven.nl.
Je bent welkom elke 1e en 3e zaterdagochtend van de maand.
Let op! In de vakantie kan een afwijkende datum zijn.

 

Belangrijke tip
Wat moet je nu met Japanse Duizendknoop besmette grond?Op internet kun je van alles vinden over de Japanse Duizendknoop.
Kleine tip, maar van groot belang. Staat deze plant in je tuin en je gaat het uitroeien, graag afvoeren via de grijze bak.