Groenbeheer


Ook de schooljeugd is soms actief met het onderhoud bezig. Uiteraard zit daar een stukje educatie bij. De begeleiding is dan in handen van medewerkers van de Natuurwerkgroep.  

Het zal u niet zijn ontgaan dat er behoorlijk is gezaagd in het kasteelbos.
Jarenlang is er niets of weinig aan gedaan. Zaailingen van hoofdzakelijk de esdoorn krijgen dan de overhand en gaan de concurrentie aan met de minder sterke onderbeplanting. Als er dan onvoldoende licht op de bodem komt, zullen de kruidachtige planten verdwijnen. De diversiteit wordt dan steeds minder.
Monumentale boomSommige grote oude bomen zijn weer vrijgezaagd van de concurrerende esdoornzaailingen.
Door dit menselijk ingrijpen kunnen deze reuzen dan gestaag verder groeien. De generaties na ons zullen dan ook, hopelijk, van het groendomein en zijn mooie bomen kunnen blijven genieten.

Soms werkt de Natuurwerkgroep in een ander groengebied aan kleine projecten, zoals de vlechtheggen aan de Molendijk of nestkast-projecten bij de Collse watermolen.

Voor het groendomein Wasven is een geheel nieuw waterplan ontworpen. Nieuwe sloten en een nieuwe waterberging - waarbij de Karpendonkse loop weer zijn functie terugkrijgt - werden in 2009 aangelegd. Dit om in de winter het waterpeil iets naar beneden te brengen en in de zomer het water zolang mogelijk vast te houden. In dit plan is ook ruimte gemaakt voor een vleermuizenkelder, een ondergronds buizensysteem waar vleermuizen het hele jaar door kunnen verblijven. 

En voor de toekomst hebben we nog veel meer plannen.

Mocht je de Natuurwerkgroep willen ondersteunen met werkzaamheden, dan ben je natuurlijk van harte welkom. Vele handen maken tenslotte licht werk.

Je kunt ons mailen op natuurwerkgroep@wasven.nl of kom gewoon eens langs bij de Schop, de grote, omgebouwde schuur op het Wasventerrein. Elke maandagavond vanaf 19.00 uur zijn we daar te vinden.