Made in Tongelre

Lokaler kan eigenlijk bijna niet.
In ons Wasvengebied, op de vrije akker tegenover de boerderij, hebben we het afgelopen jaar rogge geteeld. De hele zomer kon je landelijk tussen het graan wandelen over het pad. Een graanveldje tegen het centrum van Eindhoven met uiteindelijk een mooie oogst. De opbrengst is bijna bijna 2000 kilo graan en 280 balen stro, en alles biologisch zonder bestrijdingsmiddelen. Er is ook weer een akker ingezaaid met dit graan bij de Warande.

Veelzijdig rogge

De rogge laten we malen bij de Gennepermolen. Deze watermolen heeft een speciaal keurmerk om biologisch te mogen malen. Van het meel maken onze Bakkers van 't Wasven en hun deelnemers een heerlijk, eerlijk, voedzaam brood dat we het Akkertje noemen. Brood van eigen bodem dus en de smaak is voortreffelijk. Moet je proeven!

Een deel van de rogge gaat naar de Blije Big, een biologische varkenshouder op het Bokt.

En bij de Eindhovense Stadsbrouwerij wordt er weer lekker geurig bier van gebrouwen. Hoe dicht bij huis kun je het allemaal hebben?

Het stro is eigenlijk een bij bijproduct, maar zeer bruikbaar in moestuin, in de stal, of het konijnenhok. Maar er is ook een nieuwtje. Een grote wagen heeft het stro opgehaald en van ons Tongelrese stro wordt er op dit moment ook nog een huis gebouwd in Dussen. Binnenkort breng ik een bezoekje aan het huis om te kijken hoe het eruit ziet en hoe onze Tongelrese strobalen zijn verwerkt.

Wordt vervolgd.
Kees van Grevenbroek