Mooie oogst oude graanrassen


Aan het eind van de zomer is het graan op de Vrije Akker geoogst. 
De drie oude graanrassen lagen na afloop te pronken in de kas.

  


Om welke granen gaat het precies?
Het zijn de oude rassen Aalter Troshaver, Ottersumse Rogge en Zeeuwse Witte Wintertarwe.


vrije akker aalter troshaverOp de vrije akker vooraan (dus recht tegenover de boerderij) stond
Aalter Troshaver, een haver soort met volle, pluimen die prachtig goudgeel kleuren bij het afrijpen. Haver is in tegenstelling tot de meeste andere granen niet in het Midden Oosten maar in Europa gedomesticeerd. De eerste archeologische meldingen uit Midden-Europa van haverteelt gaan terug naar 3000 jaar geleden. In de Middeleeuwen was haver een belangrijk voedselgewas maar later werd het vooral als veevoer geteeld.  

 

 

vrije akker ottersumse roggeVanaf de boerderij gezien linksachter stond Ottersumse Rogge. Dit is een oud landras, snel ontwikkelend en uitstoelend, vroeg rijp. Ook is deze soort resistent tegen aantasting door het stengelaaltje. Hiervan winnen we dit jaar het zaad zodat we komend een groter gedeelte kunnen oogsten en misschien wel zelf roggebrood bakken?  
 

 

 

 

vrije akker aalter zeeuwse witte wintertarweVanaf de boerderij rechtsachter stond Zeeuwse Witte Wintertarwe. Dit is een oud Nederlands ras waar je schijnbaar goed witbier van kunt brouwen. Ook hiervan willen we zaad winnen om er daarna meer van te kunnen inzaaien. En wie weet...wasvenbier?

 

 

 

 

   Wasven fotograaf Marlijn was nog net op tijd om het graan op camera vast te leggen. Bekijk hier het digitale album.