Nieuwe bomen aangeplant bij hondenuitlaatterrein

Er zijn heel veel hondenbezitters die het honden uitlaatterreintje aan de Ceramlaan, gebruiken om hun harige vriend lekker op een veilige, legale manier los te kunnen laten en ze te laten ravotten en rennen met soortgenoten. 

Natuurlijke airco's
Maar, het uitlaatterreintje is eigenlijk maar een kaal stukje gras omheind met een hek met wat banken. Niet de gezelligste uitstraling eigenlijk.
Nu hebben wij van het Wasven, samen met de gemeente, bedacht om het losloopterreintje aan te kleden met een aantal bomen. Bomen zorgen voor koeling en schaduw en zijn tevens fijnstof vangers. Het zijn dus eigenlijk natuurlijke airco's.
Inmiddels zijn deze natuurlijke airco's geplant. Ze zijn nu nog relatief klein, maar in de toekomst, als ze een mooie kroon hebben gevormd, wordt hun effect alleen maar groter.

 


Zeldzame Iepenpage
We hebben een walnotenboom aangeplant, twee lindebomen en drie iepen. De walnoot spreekt voor zich, daar kan de mens en een eekhoorn die durft, zich te goed doen aan de noten. De lindebomen staan er speciaal voor de bijen en de heerlijke zoete geur als deze bloeit.

En de iep is voor de iepenpage. Dat is een vlinder die de iep als waardboom heeft, een boom waar de rups van eet, en de linde als drachtboom, een boom om als vlinder van te snoepen. Ze eten de nectar van de bloemen en honingdauw van de bladluizen. Honingdauw is een zoete afscheiding van lindebladluizen.
De iepenpage is een zeldzame vlinder die op de rode lijst staat en hoog in de kruin van iepen huist. Omdat er op de Tongelresestraat ook iepen en lindes staan, komt deze vlinder juist hier voor.

 

Een beetje op gaan letten!
Nu de bomen geplant zijn, is het alleen nog zaak dat ze niet als pispaaltjes gebruikt gaan worden. Laten we hopen dat de eigenaren van de viervoeters daar een beetje op letten. Dan kunnen zij met hun honden er nog jaren plezier van hebben en de voorbijgangers genieten van een mooiere omgeving.

Met groengroet,
Kees van Grevenbroek