Reddingsactie voor Lorentzvijver

Lorentzvijver leeggepompt

De Lorentzvijver, het ven voor het Lorentz Casimir Lyceum is leeggepompt! Dit was een reddingsactie van de Natuurwerkgroep, omdat er een aquariumvis is vrijgelaten die de diversiteit in de vijver aantaste.

Het ven wordt gevoed met het hemelwater vanuit het gebied rond het Lorentz Casimir Lyceum. Met de aanleg van het ven kwam er steeds meer diversiteit in het gebied. Door de komst van insecten, kwamen er padden, kikkers en salamanders. En op zijn beurt kwam ook de reiger een hapje eten. Vorig jaren zaten er misschien wel duizend libelles...

Een exotische alleseter
Jammer genoeg gooide de vrijgelaten aquariumvis, een zonnebaars, roet in het eten. Sinds deze vis in de vijver was vrijgelaten, is de diversiteit vrij snel achteruit gegaan. De zonnebaars eet vanalles: larves van libellen, muggen en andere insecten, dikkopjes van kikkers, padden en salamanders en eieren en broed van andere vissensoorten.

zonnebaarsDe zonnebaars is in Nederland een exoot. Met hulp van de mens heeft hij zich in een gebied gevestigd waar hij oorspronkelijk niet voorkwam. Het is een prachtige vis, afkomstig uit Noord-Amerika, met verschillende kleuren. Ondertussen heel populair in aquaria en tuinvijvers. Dat hij alles in en rondom vijvers opeet, wordt soms als een voordeel gezien (denk aan muggenlarves en broed van een andere vis), maar in de voor insecten en amfibieën bedoelde Lorentzvijver had dit juist nadelige gevolgen.

De Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland, afgekort RAVON, stelt dat de zonnebaars in geïsoleerde, natuurlijke vennen en kleine wateren een directe bedreiging vormt voor de inheemse fauna. Amfibiesoorten zoals de heikikker en de kamsalamander en zeldzame soorten libellen zoals de venwitsnuitlibel, tengere pantserjuffer en de koraaljuffer lopen gevaar te verdwijnen omdat hun larven en eieren door zonnebaarzen worden opgegeten.


Vrijlaten met verstand
Het uitzetten van vissen (en exotische dieren in het algemeen) in de natuur mag alleen met een vergunning en is anders verboden (uitzetten in de achtertuin mag wel). Eenmaal uitgezet in de vrije natuur zijn zonnebaarzen nauwelijks te verwijderen, alleen droogleggen is een oplossing. Heb jij ook een vis waar je afscheid van wil nemen, maar uit diervriendelijkheid niet door de wc wilt spoelen? Of heb jij een prachtige vis gevangen, die je achteraf alsnog wilt vrijlaten? Ga dan op zoek naar iemand met een vijver in de tuin, want de schade die je aangericht in de Nederlandse natuur is ongekend.

De vijver is helemaal leeggepomt en daarna weer volgelopen. Nu de zonnebaars er weer uit is, hopen we dat de diversiteit in het natuurgebied herstelt!