Van akker tot bakker

 

Sinds 2 twee jaar heeft het Groendomein de akker in beheer die langs het spoor ligt aan de Hofstraat. De Warandeakker noemen we deze akker. Een Warande is een gebied waar de kasteelheer, in vroeger tijden, op klein wild ging jagen.

Op deze akker hadden we in oktober 2017 Winterrogge gezaaid, een graansoort die voor de winter al groeit en in het voorjaar snel verder uitstoelt en het onkruid snel gaat onderdrukken. Natuurlijk gebruiken we op de natuurakkers in ons gebied geen bestrijdingsmiddelen! Om de akker heen ligt een akkerbloemen/ kruidenrand voor insecten en alles wat dat nog meer aantrekt. Ondanks de droge zomer, hebben we de rogge in juli kunnen maaien en dorsen. Bijna 1000 kilo rogge vulde de bakken en 50 balen stro de veldschuur. En dan? De rogge werd na voldoende drogen naar Hermus in Made gebracht. Een maalderij waar ontzettend veel graan uit alle delen van de wereld wordt verwerkt. Onze rogge werd geschoond, het kaft van het koren gescheiden en daarna vermalen tot meel. De molenaar was kritisch en wilde natuurlijk ook het beste van het beste. 38 zakken biologisch roggemeel van 25 kilogram werden uiteindelijk terug mee naar Eindhoven genomen. Trouwens ook nog 2 zakken geschoonde rogge voor de stadsbrouwer om bier van te maken. We hebben het roggemeel laten testen bij een proefbakkerij in Rotterdam, die de kwaliteit onderzoekt en het blijkt een zeer eiwitrijk product te zijn van uitstekende kwaliteit. Wat is er mooier dan, dat onze eigen bakkers er een mooi brood van kunnen bakken of bepaalde koeken.

Het is letterlijk van akker tot bakker. Een heerlijk streekproduct dat je zeker moet gaan proeven! En het heeft het SCAL EKO- keurmerk, dus een eerlijk product.