Even voorstellen: Frans en Ans Langenhuijsen

Iedereen die regelmatig op 't Wasven komt kent ze: Frans en Ans Langenhuijsen. Al jarenlang zijn ze verbonden met de Wasvenboerderij en het Groendomein. 

Frans: samen met Frits (van Geffen) en Alfred (van Kempen) heb ik aan de wieg gestaan van de actiegroep 'De beuk erin'. Dat moet ongeveer 1997 geweest zijn. Dat heeft ertoe geleid dat de Belangengroep Groendomein in 2005 de Wasvenboerderij kon kopen. Samen met Alfred heb ik daarna de verbouwing gecoördineerd, ik voor het (electro)technische gedeelte, Alfred voor het bouwkundige deel en de financiën. In 2007 was de bouw zo goed als klaar en zocht het Groendomein een beheerdersechtpaar.


Ans: daar hadden wij wel oren naar, en na een officiële sollicitatie werden we gekozen! In november 2007 konden we verhuizen. Frans was in zijn baan al een beetje aan het afbouwen en is daarna helemaal gestopt. Dat kwam goed uit want het werken in en rond de boerderij nam veel tijd in beslag. Frans deed alle klein onderhoud, en samen organiseerden en ondersteunden we allerlei evenementen. Het was druk maar een super-leuke tijd!

         

 

Frans: Vanaf het begin kregen mensen met een beperking de gelegenheid om te werken in de bakkerij en het winkeltje van het Wasven. Lunet, die dat toen begeleidde, vroeg mij in 2008 of ik wilden helpen met koffiebranden. Ik vond dat wel een leuke nieuwe uitdaging, en ik heb daar toen cursussen voor gevolgd. Met vier vrijwilligers runnen we de koffiebranderij. We doen dat ´semi-professioneel´ en dat betekent dat we koffie met een constante kwaliteit kunnen leveren.

In totaal produceren we vele kilo's per jaar, en die verkopen we. In de eigen winkel, via de webshop en in de Gasterij van het Wasven, maar ook aan 't Oude Raadhuis in Tongelre en bijvoorbeeld aan het Máxima Medisch Centrum. We werken meestal met z'n tweeën, elke dinsdag- en donderdagmorgen. De koffie is altijd vers, want we hebben zo weinig mogelijk voorraad! Het malen, verpakken en stickeren gebeurt door de deelnemers van Wasvenzorg, met hen werken is de slagroom op de taart. Je leert de deelnemers heel goed kennen, met sommigen werken we al vanaf het begin samen.

 

Ans: Bijna vijf jaar hebben we in de Wasvenboerderij gewoond. Om gezondheidsredenen besloten we rustiger aan te doen. We hebben toen een nieuw huis gekocht, natuurlijk weer in Tongelre. Maar we blijven verknocht aan de boerderij en we doen ook nog van alles. Frans natuurlijk als koffiebrander en in het bestuur, en ik ben heel regelmatig te vinden in de moestuin en bij de bakmiddagen. Samen met Frits en Maria (van Orden) organiseer ik de exposities op de Overloop van de boerderij, en nog steeds help ik met de catering bij grotere evenementen. Ik ben vertrouwenspersoon voor de deelnemers en het personeel van de Wasvenboerderij; als ze ergens mee zitten kunnen ze bij mij terecht. En ik ben officieel benoemd tot Beschermvrouwe van de Notenboom (op het terras), ja echt waar!