Winter in de tuinderij

Het is winter, maar het werk in de tuinderij staat niet stil. Wasven-tuinder Maaike Kruijt praat ons bij.

 

» Lees Verder

Winterzit, hoe overwinteren onze bijen?

De bijenkasten blijven tot het voorjaar gesloten. De bijen kunnen zo in alle rust overwinteren. Hoe zou het intussen met ze gaan? Aan de hand van hun afval kun je daar wel iets over zeggen, legt Wasven-imker Jack Verhulst uit.

» Lees Verder

20.000 kilometer in één potje

Als het zonlicht even door de wolken heen komt lijkt het wel vloeibaar goud. In luttele minuten vul ik potjes met honing. Maar hoeveel uren arbeid laat ik tamelijk achteloos door mijn handen gaan? Hoeveel vluchten waren er nodig voor één enkele druppel honing?

» Lees Verder

Wekelijks een groentenverrassingspakket

Haal nu ook het groentenverrassingspakket in huis! Een pakket gevuld met groenten die zijn gekweekt in de tuinderij van het Wasven. Wekelijks vers en te bestellen via e-mail of bij de winkel.

» Lees Verder

De grote bijen-informatiepagina

Hier lees je alle bijenverhalen van onze imker Jack Verhulst. Laat je fascineren door de bijzondere wetenswaardigheden over deze unieke insecten die zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit op aarde. Het Wasven is trots op zijn imker en op de biologische stadshoning.

» Lees Verder

Imkers in actie

Op de bijen-informatiepagina lees je alles over de imkerij van het Wasven. Maar hier is nog een leuke kers op de taart. Klik even door om het filmpje te bekijken. Zo ziet het er uit als onze imkers Jack Verhulst en Cathy Grootenboer, veilig aangekleed, aan het werk zijn.

» Lees Verder

Natuurkruiden

Bij het Wasven kun je verse, bijzondere keukenkruiden voor de lekkerste gerechten kopen, óf voor in je tuin. Heel bijzonder, want de meesten zijn niet te koop in de supermarkt.

Niet alleen heel lekker, maar ook goed voor de natuur (voedsel voor vlinders en bijen). Bij elke kruidplantje krijg je ook informatie over standplaats, smaak, soort vlinder/bij.

€ 1,75 per potje, en 3 stuks voor € 5,-Haal de natuur in je keuken én tuin!

» Lees Verder

Wasven presenteert biologische stadshoning

Lees hier meer over de biologische stadshonig van het Wasven. Deze werd begin oktober gepresenteerd en is een unicum in Nederland. Voor het predicaat biologisch geldt een strenge keuring en er is in ons land geen enkele andere imker die biologische honing produceert in de stad.

» Lees Verder

Even voorstellen: Maaike Kruijt

In de serie interviews met medewerkers en vrijwilligers van het Wasven dit keer een interview met Maaike Kruijt. Drie dagen per week kun je Maaike vinden in de groenten- fruit- en kruidentuin, de kas of op een van de akkers. Daar coördineert zij alle werkzaamheden.

» Lees Verder

Fotoalbum van de tuinderij

Foto album van de tuinderij
In de tuin gebeurt van alles. In dit album houden we de activiteiten van de tuin bij.

Bijen houden op je dak

Bijen op het dak

Bijen houden in de stad is zeer succesvol. De opbrengst is vaak groter dan bij een plattelandsimker. Lees verder voor het interview met Ton de Moel, een van de nieuwe stadsimkers van Eindhoven.

» Lees Verder

Oogst uit de moestuin

Ondertussen groeien de meest bijzondere en prachtige groenten in de moestuin.

Kijk hier voor een korte foto-impressie.

 

 

 

 

» Lees Verder

Op de knieën

Dankzij het werk van vele vrijwillgers komen bijen, vlinders en hommels volop aan hun trekken in het Wasvengebied. Imker Jack Verhulst staat hier even bij stil.

 

» Lees Verder

Ecologische moestuin

Naast en achter de Wasvenboerderij hebben we een ecologische moestuin.

De gekweekte producten worden gebruikt in de Gasterij, en natuurlijk door de vrijwilligers en deelnemers die in de tuin werken.

Biologische moestuin

» Lees Verder

Straten in de bijenkast

Wat zie je hierboven? Misschien denk je: hier kun je alle kanten mee uit. Klik even door voor het verhaal achter deze op het eerste gezicht raadselachtige afbeelding. Het heeft wederom iets te maken met onze bijen...

» Lees Verder

Het honingraatvermoeden

Deze foto werd gemaakt op het veld tegenover het Wasven. Boven op de kast liggen zelfgemaakte (door de bijen) honingraten of "ramen". Een bijzonder bouwwerk.
Imker Jack Verhulst kan er heel wat over vertellen. 

» Lees Verder

Doorzetters in de tuinderij

  

Lees hier een kort maar hoopvol bericht van onze trouwe tuinderij vrijwilligers. Het zijn rare tijden voor ons allemaal maar binnen het Wasven wordt doorgewerkt voor zover dat mogelijk is. Uiteraard met in acht neming van de strikte regels van het RIVM.

» Lees Verder

Van ecologisch naar biologisch

Bij het Wasven werken we zo duurzaam en natuurlijk mogelijk. Zo gebruiken we geen kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Maar we willen verder en hopen in februari 2018 het predikaat 'biologisch' te mogen hanteren en het Eko-keurmerk te mogen voeren. 

» Lees Verder

Vrijwilligers aan het werk in de moestuin

Vrijwilligers aan het werk in de moestuin

Vrijwilligers aan het woord in het filmpje dat in 2011 over onze moestuin is gemaakt. 

» Lees Verder

Kijkje in de moestuin

Dit filmpje geeft een beeld van de werkzaamheden in de moestuin, beginnend bij het zetten van palen en het omspitten van de grond. Het filmpje is gemaakt door John Muermans.

» Lees Verder

Ecologische tuinderij officieel geopend

Opening ecologische tuinderij

Op 17 mei 2013 is onder grote belang- stelling onze ecologi- sche tuinderij officieel geopend. Daarnaast werd het gouden beukennootje uitgereikt.

Het beheerplan is getekend en o ja, de bijen hebben ook weer een eigen onderkomen!

» Lees Verder

Bezoek basisschool de Boog

De kinderen van bassischool de Boog waren bezig met het project "groeien en bloeien." In dat kader bezochten ze onze moestuin.

» Lees Verder