Ecologische moestuin

In 2009 is een enthousiaste groep vrijwilligers gestart met de aanleg van de moestuin op 't Wasven. Stapje voor stapje werd de tuin op professionele wijze verbeterd. In 2013 is de moestuin gecompleteerd met een prachtige kas. De insteek van onze moestuin is Tuinieren & Tafelen: de geoogste groenten, fruit, bloemen en kruiden worden in de keuken van de Gasterij en in producten van de bakkerij verwerkt.

Ecologisch

plukslaDe tuin is ecologisch. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Ten eerste zijn de meststoffen ecologisch: de compost is gemaakt van groenafval uit de tuin. Inmiddels hebben we geleerd een eigen composthoop te bouwen.
Ten tweede worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Plagen, schimmels en alles wat de oogst kan bedreigen wordt in principe bestreden door het toepassen van wissel- en combinatieteelt.

 

Groenten uit de moestuin komen direct op het menu van de Gasterij.
Er is een teeltplan opgesteld waardoor de koks weten wanneer wat wordt geoogst en dus op het menu kan komen. Dit is nog niet zo eenvoudig vanwege ons klimaat, de invloed van dieren (vogelvraat!) en de tijd die groenten nodig hebben om te groeien. Maar ook dit gaat steeds beter. Het leren is ook een doel van de moestuin: we worden ons bewust van de herkomst van ons eten, hoe het groeit en wat ervoor nodig is om het te oogsten.
Met de komst van de koude kas (d.w.z. dat deze vorstvrij blijft) hebben we nu meer mogelijkheden om plantjes voor te zaaien en warmteminnende planten te kweken.

 Speciale en vergeten groenten

Vergeten groentenIn de tuin worden speciale en vergeten groenten geteeld, zoals kousenband, kardoen en pastinaak. Ook is er een kruiden/bloementuin, die door de bijen van onze Wasvenimker graag wordt bezocht. In de tunnelkas kunnen we o.a. tomaten, aubergines, pepers en paprika's kweken. We hebben een mooie hoogstamboomgaard met oude fruitrassen en sinds kort een hoekje met klein fruit, zoals framboos en kruisbes.

Belangstelling?
De moestuin is ook bedoeld voor belangstellenden om kennis te maken met ecologisch tuinieren.Tijdens het seizoen is onze Wasvenwerkgroep iedere dinsdagavond vanaf 19.00 uur aan de slag in de tuin. Maar ook op maandag- en donderdagmiddag wordt er door vrijwilligers in de tuin gewerkt.

Kom eens langs en laat u informeren door een van onze enthousiaste vrijwilligers, of kom meteen meewerken!