Wasven presenteert biologische stadshoning

Begin oktober presenteerde Groendomein Wasven haar eerste biologische stadshoning. Een bijzondere gebeurtenis. Er geldt namelijk een strenge keuringsprocedure voor het predicaat biologisch. De betrokken keuringsdienst heet het Skal en de honing van de imkerij van het Wasven werd in mei in een Duits laboratorium getest.

Strenge keuring

In Nederland zijn 6 imkerijen die hun geproduceerde honing biologisch mogen noemen. Een van de criteria is dat in een gebied van 3 kilometer om de bijenkasten heen tenminste 50% van de gewassen biologisch zijn. Dat wil zeggen dat er bij deze 50% geen pesticiden worden gebruikt. Groendomein Wasven heeft daarvoor haar buren: de TU Eindhoven, Staatsbosbeheer en de gemeente Nuenen betrokken bij het project. Uitgebreid is onderzocht of aan deze eis werd voldaan. Het gebied met een straal van 3 kilometer heeft als achterliggende reden dat een bij zich maximaal deze afstand verwijdert van de bijenkast alvorens er weer naar terug te keren.

Biologische stadshoning: een unicum

De Wasven honing is door de keuring gekomen. En dan is er nog een belangrijke bijzonderheid. Er mogen dan in Nederland nog 5 andere imkerijen zijn die biologische honing produceren, biologische stadshoning is een unicum. Het Wasven is gelegen in de stad Eindhoven en is daarmee de eerste Nederlandse producent van biologische stadshoning!

Zeer gewild

De potjes blijken goed te verkopen, zo laat de winkel van het Wasven weten. Het is een echt seizoen product. Voor geïnteresseerden geldt: verkrijgbaar bij de winkel, zolang de voorraad strekt. En anders is er volgend jaar weer een nieuwe kans. Groendomein Wasven is trots op deze nieuwe stap, die er één is van vele om steeds duurzamer te gaan produceren en consumeren. Eerder dit jaar werden de koffie en het brood biologisch en nu dus ook de honing. Het groendomein wil op deze wijze een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid in deze tijd van wereldwijde transitie.