Even voorstellen: Bas van der Linden en Jochem van Wetten

In de serie interviews met medewerkers en vrijwilligers van het Wasven dit keer een interview met de twee bakkers van het Wasven: Bas van der Linden en Jochem van Wetten.

Bas: Ik ben bakker Bas en ik ben de leidinggevende van de bakkerij van het Wasven. Ik ben na de basisschool meteen in opleiding gegaan voor brood- en banketbakker bij de Rooi Pannen in Eindhoven. Daar zat ik in de klas bij mijn huidige collega Jochem. Op mijn 17e ben ik gaan werken en ik heb naast mijn werk nog allerlei bakkersopleidingen gedaan. In 2007 ben ik geslaagd voor de opleiding tot docent.
Na bijna 20 jaar in de reguliere bakkerijbranche, en na een moeilijke maar leerzame periode in mijn leven, wist ik dat ik sommige zaken anders wilde qua werk. Ik ging op zoek naar een baan waar ik het bakkersvak kon combineren met (veel) meer sociale aspecten, het liefst ook met wat prettigere werktijden i.v.m. mijn gezinsleven. Via een vacature die ik had gezien in een vakblad ben ik na verschillende gesprekken aangenomen bij het Wasven.

Jochem: Ik ben banketbakker bij het Wasven. Vóór ik daar kwam heb ik 17 jaar in een bakkerij in Gemert gewerkt en een jaar in Deurne.
Ik heb verschillende opleidingen gehad tot banketbakker en chocolatier, en via mijn oud-klasgenoot Bas kwam ik bij het Wasven terecht. Ik was zoekende naar iets wat wel met mijn vak te maken had maar toch net weer even wat anders was dan standaard. Dat heb ik gevonden bij het Wasven.

Bas: Ik ben bij het Wasven verantwoordelijk voor alles wat er in en rond de bakkerij gebeurt. Bijvoorbeeld: de productieplanning maken, de zorg bakkerij-vaktechnisch ondersteunen, deelnemers begeleiden, kinderbakmiddag en bakhuisje ondersteunen, markten enzovoorts. Ik zorg ook voor de omzetverantwoording en voor productverbetering en kwaliteitshandhaving,
Ik probeer de 'olie' van de bakkerij te zijn om zo alles en iedereen: zorgdeelnemers, bakkers en vrijwilligers, goed samen te laten werken waarbij gezelligheid en kwaliteit hand in hand gaan!
Het leukste vind ik het werken met deelnemers, oftewel gemotiveerde mensen het bakkersvak leren.
Verder vind ik het motiverend om mensen te helpen en ondersteunen. Ik vind dat dat op het Wasven je 2e natuur moet zijn.

Jochem: Ik probeer steeds mooie nieuwe producten voor in de winkel te bedenken die ik wil laten aansluiten op het gedachtengoed van het Wasven. Behalve het maken en bedenken van het assortiment, begeleid ik ook deelnemers van Wasvenzorg, en ik laat ze meedenken in het proces. Ik probeer kennis aan ze over te brengen, en het mooie is dat ik van sommige deelnemers zelf ook veel kan leren. Dat is iets wat je in een reguliere bakkerij natuurlijk niet hebt.
Het omgaan met de deelnemers ervaar ik als een supermooie bijkomstigheid, wat het werk bij het Wasven voor mij extra leuk maakt.

Bas: Het Wasven is in mijn ogen een ideale combinatie van werk en sociale plek.Voor mij komt er alles samen: passie voor je vak, anderen het vak leren én een sociale band hebben met de mensen met wie je samenwerkt.