Even voorstellen: John Schaegen en Koos de Ruiter

Even voorstellen....

In de serie interviews met medewerkers en vrijwilligers van het Wasven dit keer een interview met John Schaegen en Koos de Ruiter van de chauffeursgroep.

Wie regelmatig het Wasven bezoekt komt hem vast wel eens tegen: John Schaegen. Hij woont namelijk in de Wasvenboerderij. Maar behalve boerderijmeester, is John ook coördinator van de chauffeursgroep. De vrijwilligers van deze groep halen en brengen de deelnemers (mensen met en beperking die als dagbesteding bij het Wasven werken) van en naar huis. Sinds een tijdje beschikken zij over een eigen vervoermiddel: de Wasvenbus! Koos de Ruiter is één van de vaste chauffeurs.

John: "In het begin haalde ik zelf alle deelnemers op. Ze wonen allemaal in Eindhoven, maar wel flink verspreid over de stad, van Woensel-Noord tot Stratum, Strijp en Gestel. Intussen is de groep chauffeurs gelukkig uitgebreid en kunnen de taken worden verdeeld. We zijn inmiddels met zijn zessen en elke chauffeur heeft zijn eigen dag(deel)."

Koos: "Sinds ik een paar jaar geleden ben gestopt met werken bij Defensie woon ik in Son. Ik hou erg van golfen, maar daar wilde ik niet ál mijn tijd mee vullen. Ik zag op de televisie het programma van Geer & Goor die zich inzetten voor ouderen. Dat inspireerde mij om me ook een dag in de week beschikbaar te stellen voor vrijwilligerswerk. Via-via kwam ik toen in contact met het Wasven en na een gesprek met John heb ik besloten om me aan te sluiten bij de chauffeursgroep. Elke vrijdag ben ik de Wasvenchauffeur."

John: "Vroeger kwamen de deelnemers met de bus van een taxibedrijf naar het Wasven. Dan moesten ze altijd maar afwachten wie ze kwam halen en met wie ze in de bus zaten. Sommigen moesten ook erg lang in de bus zitten, soms wel anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Nu met de eigen Wasvenbus is het voor de deelnemers heel fijn om steeds vertrouwde gezichten te zien en een bekende route te rijden."

Koos: "Ze weten ook precies in welke volgorde ze de bus in en uit moeten. Wie 's ochtends het laatste is ingestapt, stapt 's middags als eerste weer in, en wie 's morgens het eerste wordt opgehaald, is 's middags het eerste thuis. Zo zit iedereen over de dag genomen even lang in de bus en weten ze precies hoe laat ze opgehaald worden en weer thuiskomen. Ik merk goed dat de deelnemers behoefte hebben aan die duidelijkheid en structuur. Je bouwt ook wat op samen, en er ontstaan vaste rituelen. Zo wil Annie bijvoorbeeld altijd graag voorin zitten. En voor we wegrijden zeg ik dan: "Zijn we compleet? Allemaal zwempak bij?" Dat laatste is natuurlijk een geintje, dan moeten we met z'n allen elke keer hard lachen. Een beetje dollen met elkaar hoort er zeker bij!"

John: "Ook voor de ouders en verzorgers is het prettig om dezelfde mensen te zien. Laatst hebben we een informatie-avond over epilepsie gehad. Een paar van onze deelnemers hébben epilepsie, dus voor de ouders is het heel geruststellend dat onze chauffeurs weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Het gebeurt namelijk ook wel eens in de bus dat iemand een aanval krijgt."

Koos: "Die nieuwe bus is trouwens heel fijn! Voorin ligt het schema dat John elke week maakt, welke chauffeur wanneer werkt en welke deelnemers moeten worden opgehaald. Dat verschilt per dag. De chauffeurs zijn wel eens ziek of op vakantie, en de deelnemers ook. Door dat schema rij je dan niet voor niks. En er ligt een navigatiesysteem in de bus, waar John alle adressen in heeft gezet. Intussen ken ik de vaste route wel, maar als er een adres uitvalt, dan weet ik toch niet altijd de snelste weg te vinden in Eindhoven."

John: "We zijn heel blij met onze vrijwillige chauffeurs. Toch zou het fijn zijn als we de groep nog wat kunnen uitbreiden. Nu is woensdag mijn vaste dag, en ik val nogal eens in op andere dagen. En ik doe ook de coördinatie van de groep. Bij elkaar is dat best veel, dus ik zou graag een extra chauffeur voor de woensdag erbij hebben, zodat ik de vaste 'vliegende kiep' kan zijn voor als er iemand uitvalt."

Ook chauffeur worden voor het Wasven?
Heb je net als John, Koos en de andere vrijwillige chauffeurs, ook een paar uur per week beschikbaar om onze deelnemers veilig van huis naar het Wasven te brengen en weer terug? Uiteraard moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, maar voor de benodigde opleiding en begeleiding wordt gezorgd. Neem voor een oriënterend gesprek contact op met onze vrijwilligerscoördinator Frits van Geffen: 040-2811214 of fritsvangeffen@wasven.nl.